Een nieuw kostuum? Zo onderhoud je het!

Een nieuw kostuum? Zo onderhoud je het!

Een goed kostuum is onmisbaar in de garderobe van elke man. Kostuums zijn een grote investering en je wilt jouw kostuum dan ook goed onderhouden. Only for Men geeft tips hoe je dit het beste kunt doen.

Er gelden een aantal basisregels voor het onderhouden van een kostuum. Als je je aan deze regels houdt, kom je al een heel eind.

Basisregels: wassen en strijken
Kostuums kun je het beste niet wassen in de wasmachine of met de hand. Je kunt jouw pak het beste chemisch reinigen. Als je het toch gaat wassen, let dan goed op de wasvoorschriften. Deze vind je meestal in het colbert van het pak.

Mocht je je kostuum naar de stomerij willen brengen, houd er dan rekening mee dat je dit niet te vaak doet. De chemische stoffen beschadigen na verloop van tijd de natuurlijke vezels waardoor ze zwakker worden en kunnen scheuren. Eens per zes maanden is voldoende. Behandel je pak nooit met bleekmiddel, vaak zijn ze namelijk niet kleurvast of bestand tegen bleekmiddel.

Je kostuum moet natuurlijk ook gestreken worden. Strijken kun je het beste doen op een temperatuur van 110 graden celsius.

Handige tips
Naast de basisregels zijn er nog handige tips om je kostuums langer mee te laten gaan.

Koop meerdere kostuums
Draag je dagelijks een kostuum? Koop er meerderen! Dit is natuurlijk een grote investering, maar zo kun je wel langer gebruik maken van je pakken. Als je er vijf aanschaft, kun je iedere dag een andere dragen. Wil je er liever niet te veel kopen? Koop dan alleen een extra pantalon. De pantalon slijt namelijk het snelst, dus een extra paar is geen overbodige luxe.

Koop de juiste maat
Een te strak kostuum zorgt voor onnodige spanning op de stof. Na verloop van tijd kan dit zorgen voor slijtage en zelfs scheuren. Mocht dit gebeuren, ga dan terug naar de winkel waar je het kostuum gekocht hebt. Zij weten het beste hoe ze jouw pak kunnen behandelen. Ook kun je kostuum eenvoudig laten repareren bij een klerenmaker.

Laat de buitenste zakken dicht
Om je kostuum mooi te houden, kun je het beste je buitenste zakken niet gebruiken. Als je hier vaak iets in doet, kan het zijn dat ze wijder gaan staan. Om het jasje mooi strak te houden, kun je het beste de zakken dicht laten. Wil je ze toch gebruiken? Stop dan niet te veel spullen in je zakken. Zeker geen sleutels! Dit legt namelijk veel druk op zomen.

Gebruik houten of vilten kledinghangers
Je kleding blijft het langste mooi wanneer je het ophangt aan kledinghangers van hout of vilt. Mocht je hangers van bijvoorbeeld ijzer gebruiken, dan kan dit er voor zorgen dat zware kledingstukken hun model verliezen en lichte kledingstukken achter blijven met afdrukken. IJzeren hangers zijn misschien wel goedkoper, maar ze zijn ook een stuk slechter voor je kleding. Uiteindelijk kost je dit dus alleen maar meer geld. Ook kun je je pak het beste niet tussen te veel andere kleren hangen. Een te volle kledingkast zorgt er voor dat je je pak gaat kreuken.

Jouw kostuum vervoeren
Wil je jouw kostuum vervoeren? Een pak kun je altijd het best in een hoes met kleerhanger voorzien van schouderstukken meenemen.

Ben je op zoek naar een trouwkostuum? In deze blog geeft Only for Men een aantal tips voor het uitzoeken van een trouwkostuum! Om de perfecte pasvorm te kiezen van je pak, lees je hier de verschillende opties.

Bron: Onlyformen.nl

Bekijk ook

Laden…