De tradities bij een Turkse bruiloft

De tradities bij een Turkse bruiloft

We leven in een land met vele culturen. Die vele culturen kennen vele tradities. De trouwtradities kunnen per cultuur erg verschillen. Dit artikel gaat over de Turkse trouwtradities.

Uithuwelijken?

Credit: Bruidsboek

Vaak wordt er gedacht bij Turkse trouwtradities aan uithuwelijken. Dit bestaat nog steeds, maar het is in veel gevallen niet meer van toepassing. Mocht het nog gebeuren, dan heeft het meisje in deze tijd vaak nog best zelf wat in te brengen. De tijd verandert en zo ook de tradities.

Volgens de Turkse traditie kiezen de ouders (meestal de vader) met hun wijsheid en ervaring een geschikte partner voor hun dochter. Ze kijken daarbij naar een beter bestaan en familienaam. Daar komt de term uithuwelijken vandaan.

Is de dochter het er niet mee eens, dan gaat het huwelijk in deze tijd vaak niet door. Tegenwoordig kiezen de jongeren zelf hun partner. Als ze goed voor elkaar zijn en elkaar gelukkig maken, dan steunen de ouders het huwelijk.

De verloving

In de Turkse cultuur vraagt de jongen de hand van het meisje, net zoals in vele culturen. Vroeger was het echter zo dat het huwelijksaanzoek werd gedaan door de ouders of familie van de man. Nu zie je vaak dat de verloving ook nog wordt bezegeld met een feest, vooral in de grote steden. De verlovingsringen worden op de dag van het verloving aan elkaar geknoopt met een rood lint. Dat lint wordt dan doorgeknipt door de imam of een familielid van het meisje. Op het moment dat het lint is doorgeknipt, is de verloving officieel!

De bruidsschat

De bruidsschat is in vele culturen heel normaal en belangrijk. Zoals het woord bruidsschat al zegt, is de schat voor bruid en niet voor de familie of ouders. De schat is meestal geld of vastgoed. Hoe hoog de bruidsschat is wordt bepaald door de familie van de bruid en  de bruidegom.

De wet of de imam?

Trouwen voor de imam kun je niet vergelijken met het Nederlandse trouwen voor de kerk. In Nederland ga je namelijk zelf naar de kerk en nodig je familie, vrienden en kennissen uit.

In Nederland is het alleen verplicht om voor de wet te trouwen. Als je daarna nog voor de kerk wil trouwen dan mag dat, maar je moet niks. In Turkije is dit helemaal anders. Daar moeten iedereen zowel voor de wet als voor de imam trouwen. Dit is dan ook verplicht. Anders is het huwelijk niet rechtsgeldig. Als je trouwt voor de imam komt de imam gewoon aan huis. Trouwen voor de imam duurt overigens ook veel korter, namelijk 10 à 15 minuten.

De burgerlijke huwelijkssluiting, oftewel het trouwen voor de wet, vindt vaak plaats op de dag van de bruiloft zelf. Dit is toch anders dan wat de meeste Nederlanders doen, want die trouwen vaak al maanden voor de bruiloft zelf voor de wet. Hierbij zijn dan ook weinig gasten, soms alleen de getuigen. In Turkije is dit anders, want tijdens het trouwen voor de wet worden vaak erg veel mensen uitgenodigd. Uiteraard zie je dit ook wel in Nederland, maar dit gebeurt dan meer wanneer het bruidspaar ervoor kiest om niet voor de kerk te trouwen.

De bruiloft

Voor de Turken is 1 dag feest te weinig, want over het algemeen en volgens traditie duurt een Turkse bruiloft maarliefst 3 dagen! Soms langer, maar de volgorde is wel altijd hetzelfde.

Dag 1: Bezichtigen van de bruidskist

De bruidskist is te vinden bij de bruid thuis en zit vol met vaak zelfgemaakte spullen. In de bruidskist zitten bijvoorbeeld kleedjes, handdoeken en andere spullen met een borduursel erop. Gasten van de bruiloft kunnen komen kijken naar deze kist en later worden spullen uit de bruidskist weggeven aan de familie van de bruidegom.

Dag 2: Hennafeest

Het hennafeest is het vrijgezellenfeest van de Turkse dames en wordt altijd één dag voor de bruiloft bij de bruid thuis gehouden! We hebben het allemaal wel eens gezien. De mooi beschilderde handen. De henna staat voor bescherming en geluk. Tijdens het feest wordt er veel gedanst, mooie muziek gespeeld en lekker gegeten.

Daarnaast wordt er stil gestaan bij het feit dat het meisje het ouderlijk huis gaat verlaten. De henna wordt aangebracht door de moeder, zussen, tantes en nichtjes.

Ook de mannen hebben een vrijgezellenfeest dat vaak bij de bruidegom thuis wordt gevierd. En niet alleen de bruid krijgt mooie beschilderde handen, maar ook bij de bruidegom wordt henna aangebracht.

In Nederland wordt deze traditie nog steeds voortgezet, maar de strakke lijnen tussen man en vrouw zijn iets soepeler. Vaak zie je ook dat er bijvoorbeeld een zaal wordt gehuurd voor het hennafeest. Mannen en vrouwen zitten dan wel in een aparte ruimte, maar als de henna wordt aangebracht zitten bruid en bruidegom naast elkaar.

Dag 3: Bruiloft

Credit: Weddingvision

Op de dag van de bruiloft trouwt het bruidspaar voor de wet. Maar voordat het bruidspaar echt kan trouwen moet de bruidegom zijn bruid ophalen. Dit gaat niet van een leien dakje, want de familie van de bruid heeft de ingang naar de bruid geblokkeerd. De bruidegom zal dus eerst langs de familie van de bruid moeten om zijn bruid op te kunnen halen.

In de Turkse cultuur is het heel belangrijk dat de aanstaande bruid nog maagd is voor het huwelijk. Daarvoor bindt de vader van de bruid ook een rood lint om de middel van het meisje als teken van de maagdelijkheid.

’s Avonds begint het feest, dat tot tegen de nacht zal duren. Vaak wordt de bruiloft gevierd in een zaal die vol zit met familie, vrienden en kennissen van zowel de bruid als de bruidegom. Bij binnenkomst wordt iedereen verwelkomd door de ouders van de bruid en bruidegom. Zodra iedereen binnen is komt het bruidspaar pas aan in een mooi versierde auto. Bij de ingang staan de wat jongere vrouwen het bruidspaar op te wachten.

Ze maken van hun armen een boog waar het bruidspaar onder moet lopen om de zaal binnen te komen. Bij binnenkomst wordt meteen de eerste dans gedaan door het bruidspaar. Na die dans wordt de dansvloer al snel gevuld met alle gasten die nu ook de kans krijgen om lekker te dansen.

Tijdens het swingen op de ritmes van de muziekband die de hele avond speelt, komt de bruidstaart binnengereden. Na het eten van de taart, vaak tegen het einde van de bruiloft, worden de cadeaus gegeven.

Eerst mag de familie hun cadeaus geven en daarna mogen de andere gasten. Vaak krijgt het bruidspaar geld of goud.

In Turkije hebben ze een nog originelere manier gevonden om erachter te komen wie de volgend bruid of bruidegom zal worden! De bruid en bruidegom schrijven allebei onderaan hun schoenen de namen van hun vrijgezelle vrienden en vriendinnen.

Elke naam die aan het eind van de avond niet is weggeschuurd, is de volgende die gaat trouwen!

Bron: Theperfectwedding.nl

Bekijk ook

Laden…