Bruiloft uitnodiging

Bruiloft uitnodiging

We zien het dagelijks voorbij komen in onze Facebook community; de uitnodigingen voor de bruiloft, da’s best wel een dingetje. Want naast dat je wekenlang op zoek bent naar hét perfecte ontwerp, dient het volgende issue zich alweer aan: wat moet je er allemaal opzetten? En wanneer bestel je de uitnodigingen voor de bruiloft eigenlijk en wanneer verstuur je ze? Bij het maken en versturen van de uitnodigingen geldt ook een bepaalde ‘etiquette’ (lekker chic). We hebben hieronder alle informatie en de do’s en don’ts voor je op een rij gezet. Better safe than sorry!

Good old days

Etiquette voor bij het maken en versturen van de trouwkaarten, ze bestaan! Volgens de officiële etiquette kondigen de ouders van het aanstaande bruidspaar het huwelijk aan. Dit zie je tegenwoordig steeds minder. Het komt alleen bij formele huwelijken nog wel eens voor. Daarbij is het veel leuker om het zelf te vertellen en alle leuke reacties van vrienden en familie te ontvangen, toch?!

Wat staat er op de bruiloft uitnodiging?

Zijn jullie alvast aan het brainstormen wat er op de trouwkaart komt te staan? Neem dan de volgende punten mee. Als je erover nadenkt is het best logisch, maar zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Denk eraan dat je misschien twee aparte uitnodigingen wil versturen voor de daggasten en de avondgasten.

Natuurlijk vermeld je de trouwdatum op de kaart, net als de volledige namen van jullie zelf, het bruidspaar. Op de bruiloft uitnodiging komt eerst de naam van de vrouw en eronder de naam van de man. Daarnaast moeten de gasten alle informatie op de kaart kunnen vinden die ze voor de dag nodig hebben. Bij een daggast kun je (indien er meerdere locaties zijn) zowel de trouw- en feestlocatie vermelden met een adres en eventuele routebeschrijving, voor de avondgast is dit meestal alleen de feestlocatie.

Vermeld ook een globale dagindeling, zo weten je gasten hoe laat de ceremonie begint, hoe laat de bruidstaart wordt aangesneden en wanneer het feest losbarst. Het is ook goed om een eindtijd te vermelden in verband met het vervoer dat misschien geregeld moet worden vanaf de locatie.

Wil je zeker weten of iedereen die je een uitnodiging hebt gestuurd ook echt komt? Stuur dan een RSVP mee of zet op de kaart dat ze aan de ceremoniemeester moeten doorgeven wanneer ze afwezig zijn. Het is daarom ook handig om de contactgegevens van de ceremoniemeester(s) te vermelden. Ook zie je vaak dat er een dresscode vermeld wordt en een eventuele cadeautip.

Tekst trouwkaart

Zoek je naast alle informatieve punten ook nog een leuke tekst voor op de trouwkaart? Check dan dit artikel: Leuke tekst voor op je trouwkaart.

Huwelijkscadeau

Waarschijnlijk ben je al bekend met onze superhandige planningtools. Hiermee kun je heel snel en gemakkelijk een draaiboek voor de bruiloft opstellen (en uitprinten), de gastenlijst bijhouden , heb je alle leveranciers bij de hand en een oogje houden op het budget.

Handige online cadeaulijst | We hebben onlangs nog een nieuwe tool toegevoegd: een online huwelijkscadeaulijst. Hiermee kun je een wensenlijstje samenstellen met toffe items (een geldwens is ook mogelijk) en jullie gasten kunnen naar eigen budget een leuk cadeau uitzoeken. Heb je een duurder cadeau of zou je het tof vinden als alle gasten een klein gedeelte van jullie huwelijksreis bijdragen? Je kunt cadeaus of bedragen ook heel gemakkelijk opsplitsen en verdelen onder gasten!

Trouwkaarten bestellen en versturen

Houd in de trouwplanning rekening met het bestellen en versturen van de kaarten. Wil je er zeker van zijn dat jullie trouwdatum al maanden in de agenda’s van je gasten gereserveerd staat? Stuur dan een leuke Save The Date kaart! Dit is ook handig wanneer je een bruiloft in het buitenland hebt. Let wel op, dit kan natuurlijk pas wanneer de trouwdatum vaststaat!

Trouwkaarten bestellen | Bestel je trouwkaarten bij de drukkerij ongeveer drie maanden van tevoren. Je krijgt van tevoren nog een proefdruk en je moet ook altijd rekening houden met de levertijd. Wanneer je deze drie maanden aanhoudt, heb je de kaarten zeker op tijd in huis. Bestel altijd wat extra kaarten, ongeveer 15. Het kan voorkomen dat je iemand vergeten bent, of dat er iets mis is gegaan met de postbezorging.

De adressering van de uitnodiging hoort volgens de etiquette handgeschreven te zijn. Tegenwoordig gebruiken bruidsparen steeds meer adresstickers of maken ze gebruik van voorgedrukte enveloppen. Kies dan wel voor een mooie kalligrafie!

Trouwkaarten versturen | De trouwkaarten horen minimaal zes weken voor het huwelijkverstuurd te worden. Bedenk dat iedereen een drukke agenda heeft en dat je ze niet last minute voor het blok kan zetten. Wanneer je in de zomer trouwt, verstuur de kaarten dan bij voorkeur acht weken voor jullie huwelijk, in verband met vakantieplannen. Wanneer er een kerkelijk huwelijk plaatsvindt, is het gebruikelijk ook de geestelijke (en eventuele echtgenote) die het huwelijk inzegent een uitnodiging te sturen.

Wie krijgt er een uitnodiging voor de bruiloft?

Volgens de officiële etiquette horen kinderen boven de 18 jaar een eigen uitnodiging te krijgen, maar dit is tegenwoordig niet heel erg gebruikelijk meer. Misschien wil jij een bruiloft zonder kinderen, maar hoe ga je dit jouw gasten vertellen? Volgens de etiquette adresseer je aan degenen die je uitnodigt op de volgende manier:

  • Mevrouw Janssen / Marlies Janssen: alleen mevrouw Janssen is uitgenodigd. Haar eventuele partner of kinderen niet.
  • De heer en mevrouw Janssen: alleen de volwassenen zijn uitgenodigd.
  • Familie of Fam. Janssen: het hele gezin welkom.

Bron: The Perfect Wedding

Bekijk ook

Laden…