Alles over trouwringen uitzoeken

Alles over trouwringen uitzoeken

Trouwringen: ze zijn er in meerdere soorten en maten. Natuurlijk kun je op goed geluk alle juweliers in de omgeving afstruinen op zoek naar een trouwring, maar het is handiger als je alvast weet wat je wilt. En met ‘je’ bedoelen we jullie, want je aanstaande moet zijn ring natuurlijk ook willen dragen! Welke keuzes heb je qua materiaal, vorm, steen, gravure en meer? Wij introduceren jou in de wondere wereld van de trouwringen uitzoeken.

Materialen voor trouwringen

Veel trouwringen zijn gemaakt van edelmetaal, en niet zonder reden: edelmetaal blijft er mooi uitzien en roest niet. Best belangrijk, aangezien je hopelijk heel je leven met een trouwring moet doen! Naast edelmetaal worden tegenwoordig ook niet edele metalen als bijvoorbeeld staal gebruikt. De keuze van het metaal is een belangrijke eerste keuze, want het metaal bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van jullie trouwring! Daarom de meest gebruikte materialen op een rij…

Beeld: Mon et Mine

Goud

Neem een standaard trouwring in gedachten en grote kans dat deze gemaakt is van goud. Goud is een edelmetaal en blijft mooi. Tegenwoordig worden drie varianten veel gebruikt: geelgoud, witgoud en roodgoud. Puur goud is te zacht om te dragen, vandaar dat het gemengd wordt met andere metalen om het harder te maken. De kleur van het goud is dan ook afhankelijk van de legering (het metaalmengsel). Zo is aan geelgoud meer zilver dan koper, aan roodgoud meer koper dan zilver toegevoegd en aan witgoud palladium of nikkel toegevoegd.

Het gehalte puur goud wordt aangegeven door een karaat-aanduiding. Puur goud is 24 karaat, een legering die voor de helft bestaat uit puur goud 12 enz. Veel trouwringen zijn 18 karaat.


WEETJE!
 Het woord karaat is afkomstig van het Griekse ‘Keration’ (vrucht van de Johannes Brood Boom) en is via het Arabisch en Italiaans in de Nederlandse taal terechtgekomen.

Platina

Gecharmeerd van witgoud en wat meer geld te besteden? Dan zou platina een goede optie kunnen zijn. Dit materiaal is duurder dan goud en het witste, hardste metaal dat er is. Nog een voordeel voor de allergiegevoelige mensen onder ons: platina is minder allergiegevoelig dan goud, omdat goud vermengd is met andere metalen die sneller een reactie oproepen.

Edelstaal

Edelstaal wordt ook wel chirurgisch staal of rvs genoemd, wat staat voor ‘roestvrij staal’ (hoewel tegenwoordig ook wel ‘roestvast staal’ wordt gezegd). Ondanks de naam ‘edelstaal’ is rvs geen edelmetaal. Omdat het niet roest, is het echter ook geen ‘onedel metaal’ en wordt het ‘niet-edel’ genoemd. Trouwringen van staal zijn keihard en beschadigen dus niet snel, terwijl ze tegelijkertijd wel veel goedkoper zijn dan trouwringen van edelmetaal. De zilverkleur is iets donkerder grijs dan van de andere zilverkleurige metalen, wat het iets stoerder maakt. Hip, trendy en zeker het overwegen waard dus!

Titanium

Dit grijswitte metaal wordt steeds meer gebruikt voor trouwringen, maar werd oorspronkelijk vooral gebruikt in de luchtvaarttechniek en ruimtevaart. Niet zonder reden, want titanium is keihard, licht en allergievrij: ideaal! Omdat het door de hardheid wel moeilijker te bewerken is, zijn de modellen vaak simpel en strak. Als de titanium trouwring te klein wordt, zul je er niet zomaar een stukje tussen kunnen laten zetten. Een ideale trouwring voor een bruidspaar dat houdt van strak, stoer en modern en een ring wil die net zo onverwoestbaar is als hun huwelijk!

Meer weten over andere, minder gebruikelijke opties? Lees het artikel moderne, stoere trouwringen van apart metaal!

Versieringen

Van diamanten tot parels en van robijnen tot kristal: je trouwring kun je versieren met heel wat stenen in verschillende soorten, maten en kleuren. Helemaal van nu zijn trouwringen met gekleurde stenen. Dit kan een grote gekleurde steen zijn maar het is ook leuk om deze te combineren met kleinere witte steentjes.

Diamant

Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. De vier C’s (Cut, Carat, Clarity, Colour) bepalen de prijs van dit edelgesteente.

 • Cut: De kwaliteit van een geslepen diamant wordt bepaald door proporties en symmetrie. Hoe beter de verhoudingen, hoe meer de diamant waard is.
 • Carat: het gewicht van de diamant wordt uitgedrukt in karaat. 1 karaat staat voor 0,2 gram edelsteen en wordt altijd weergegeven in twee decimalen (bijv. 0,24 karaat).
 • Clarity: Hoe minder onzuiverheden, hoe waardevoller. Een diamant kan onzuiverheden oplopen tijdens het groeiproces (bijv. in de structuur), maar ook tijdens het slijpen.
 • Colour: De kleur bepaalt de waarde van de steen. Hoe kleurlozer de diamant, hoe waardevoller. Tien procent van alle diamanten hebben een andere kleur dan wit of geel. Vooral blauwe en roze diamanten zijn erg duur.

1 karaat goud betekent dus heel wat anders dan 1 karaat van diamant! Bij diamant zeg je wat over het gewicht, bij goud spreek je over het gehalte aan puur goud in het sieraad.

Zirkonia

Heb je geen geld voor echte diamanten, maar wil je wel de look ervan hebben? Dan zijn zirkoniasteentjes een perfect alternatief. Dit door mensen gemaakte mineraal schittert misschien iets minder dan echte diamant, maar je ziet wel meer kleuren terug in de schittering. Het is voor het menselijk oog heel moeilijk om het verschil tussen beide stenen te zien en zirkonia is dan ook het alternatief dat qua uiterlijk het dichtst bij een echte diamant komt. Het is daarom ook het duurste van de hier genoemde alternatieven, maar in verhouding met diamant zeker een stuk goedkoper!

Kristal

Kristal onderscheidt zich in twee verschillende soorten. Zo heb je de mineraal bergkristal en kristalglas. Swarovski-kristal is een voorbeeld van deze laatste soort. Hierbij wordt glas met een hoog gehalte (meer dan dertig procent) aan lood gemengd. Door een hoge zogeheten brekingsindex (de manier waarop het licht weerkaatst wordt) schitteren de steentjes je tegemoet!

De brekingsindex staat per materiaal vast. Zo heeft diamant een brekingsindex van 2,4 en zirkonia een brekingsindex van 2,2. Dit betekent dat diamant net wat meer licht weerkaatst, maar het verschil is miniem.

Parels

Parels zijn er in verschillende kleuren. Zo heb je ze onder andere in het wit, roze en zwart. Ze worden door weekdieren (vaak oesters) gemaakt. De dikte van de laagjes van het parelmoer bepaalt de glans van de parel: hoe dunner, hoe meer glans. Omdat parels zeldzaam zijn, zijn ze duur. Een goed alternatief zijn cultivéparels, die gekweekt worden. Tegenwoordig zijn er ook eco-parels op de markt die op een ecologische manier gemaakt worden, waarbij technieken worden gebruikt die een minder slechte invloed hebben op de natuur.  Een andere optie zijn glasparels. Bij een glasparel is de kern van glas en wordt die kern omhuld door meerdere laagjes parelmoer.

Edelstenen

Niet bang om kleur te bekennen? Kies dan voor een van deze bekende edelstenen, die vaak in ringen verwerkt worden:

 • robijn, bekend door zijn dieprode kleur
 • saffier, bekend van zijn donkerblauwe kleur
 • topaas, komt door verontreiniging in veel kleuren voor, zoals bijvoorbeeld bruin
 • aquamarijn, dat bleekgroen of bleekblauw kan zijn
 • smaragd, met zijn groene kleur

Elke steen is zeldzaam en uniek. Edelstenen hebben ook een bepaalde betekenis. Zo werkt robijn hartversterkend en geeft saffier kracht, eer en onsterfelijkheid.

Graveren

Om je trouwring net iets meer karakter te geven, kun je de ring laten graveren. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de vingerafdruk of de hartslag van je partner in de ring te laten zetten. Daarnaast kun je natuurlijk nog denken aan elkaars namen en de datum van jullie trouwdag, het meest voorkomende. Je kunt gaan voor strakke blokletters of juist voor sierlijke letters. Hoeveel letters er in de ring kunnen worden gegraveerd hangt af van de breedte van je trouwring.

De kosten per letter kunnen verschillen van 0,25 cent tot 3,00 euro per letter. Soms is het graveren ook gratis bij de zaak waar je de ring koopt. Laat je dus goed informeren. Vragen als ‘welke gravure is het diepst en blijft dus het langst zitten?’ moet je zeker stellen!

Vorm ring

Welke soort ring wil je? Houd je van strak, of juist van veel bling?

Plat en rond

De platte trouwring is strak. Dit is de meest klassieke vorm van de trouwring, zoals hij vroeger tot stand kwam. Je kunt ook kiezen voor een geronde vorm. Beide vormen kunnen uit één metaal bestaan, maar ook uit een combinatie van meerdere. Ook kun je er een steentje in laten verwerken of een tekst of naam in laten graveren.

Solitair en eeuwigheidsring

De meest gangbare trouwringen zijn de solitaire ring  en de eeuwigheidsring. De solitaire ring is een ronde ring met één grote steen in z’n eentje (solitair) bovenop. Een eeuwigheidsring is een ring die helemaal rondom is ingezet met steentjes en die dus ‘eeuwig’ doorloopt. Wil je wat anders? Kies dan voor een combinatie van meerdere stijlen. Zo kan het mooi zijn om het idee van een eeuwigheidsring en een solitaire ring te combineren. Je krijgt dan een ring die helemaal rondom ingezet is met steentjes, met een grotere steen bovenop. Mix & Match!

Vorm steen

De slijpvorm bepaalt de vorm van de diamant in of op je ring. Ook zirkona kan in iedere vorm geslepen worden. Nu zijn er heel veel verschillende vormen, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom hebben we de meest populaire diamantvormen op een rij gezet:

 • De ronde vorm;
 • Ovaal, een symmetrische vorm die je handen langer doen lijken;
 • Marquise/markies, een scherpere ovale vorm, met spitse uiteinden;
 • Peer, een combinatie van ovaal en marquise;
 • Hartvormig;
 • Emeraude of smaragd, de vierkante vorm met afgesneden hoeken;
 • De princess, een vierkant;
 • De baguette, een rechthoek.

Bronnen

Bron blog: The Perfect Wedding

Bekijk ook

Laden…